Gelir Vergisi 1. Taksit Ödemeleri İçin Son Gün 31 Mart 2023

2022 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin beyanname verilmesi ve “gelir vergisi” 1. taksit ödemesi için son gün 31 Mart 2023’dür.

Ödemeler, İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) uygulaması veya GİBMOBİL uygulaması ile mobil telefonlar üzerinden 02:00-23:45 saatleri arasında;

  • Anlaşmalı bankaların kredi kartları ile
  • Anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından
  • Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların; kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri

ile gerçekleştirilebilir. Anlaşmalı bankaların;

  • Şubelerinden
  • Alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.)
  • PTT işyerlerinden
  • Tüm vergi dairelerinden

ödeme yapılabilmektedir.

UYAP Sistemi Üzerinden Evrak Doğrulama

UYAP sistemine kayıtlı ve elektronik imza ile imzalanmış evrakları, https://vatandas.uyap.gov.tr adresine giriş yaparak, sol menüde yer alan “UYAP İşlemlerim” menüsü altında yer alan “evrak doğrulama” işlemi ile doğrulayabilir ve udf formatında indirebilirsiniz. Bu işlem esnasında, sair evrakın altında yer alan, kodun kullanılması gerekmektedir. Ancak savcılık ile hukuk ve ceza mahkemeleri değişik iş dosyalarının evraklarına erişim söz konusu değildir.

SGK Bakmakla Yükümlü Olunan Kişi Bildirimi

Bakmakla yükümlü olunan kişilerin SGK hizmetlerinden yararlanması için yapılması gereken bildirim e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. 18 yaşından küçük çocukların sağlık aktivasyon işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Herhangi bir başvuru yapılması gerekmemektedir.

-18 yaşından küçük çocukların sağlık yardımı alacakları ebeveynin değiştirilmesi,

– 18-25 yaş aralığında olan ve öğrenciliği devam eden çocukların, anne veya babaların üzerinden sağlık yardımı alınması ya da sağlık yardımı alacakları ebeveynin değiştirilmesi,

– 18 yaşından büyük çalışmayan ve eğitimi devam etmeyen kız çocuklarının, anne veya babaların üzerinden sağlık yardımı alınması ya da sağlık yardımı alacakları ebeveynin değiştirilmesi,

-Çalışan kişinin anne ve babasının sağlık yardımı kapsamına alınması

işlemleri e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

Detaylı bilgiye aşağıda yer alan link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/sgk-saglik-yardim-talep-taahhut

Aynı Hanede İkamet Eden Kişi Belgesi Sorgulama

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün “Aynı Hanede İkamet Eden Kişi Belgesi Sorgulama” hizmeti ile ikamet ettiğiniz adreste ikamet eden diğer kişileri sorgulayabilirsiniz. Hizmete, e-devlet hizmet arama bölümüne “Aynı Hanede İkamet Eden Kişi Belgesi Sorgulama” ifadesini yazarak ya da aşağıda yer alan link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/nvi-ayni-hanede-ikamet-eden-kisi-belgesi-sorgulama?barkodlu=Belge

Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun 2021/1 E., 2022/3 K. sayılı ve 03.06.2022 tarihli kararı

Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun 2021/1 E., 2022/3 K. sayılı ve 03.06.2022 tarihli kararı 32025 sayılı ve 26.11.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve ilgili Hukuk Daireleri arasında; icra takibine maruz kalan borçlu, vekil marifetiyle takibe itiraz etmiş olduğunda, itiraz üzerine duran icra takibine devam edebilmek için alacaklının açtığı itirazın iptali davası bakımından, itirazın iptali dava dilekçesinin vekile mi yoksa asıla mı tebliğ edilmesi gerektiği konusunda görüş birliği bulunmadığı belirtilerek içtihatların birleştirilmesine karar verilmesi talep edilmiştir.

Sair karar ile icra takibine maruz kalan borçlunun vekil marifetiyle takibe itiraz etmesi halinde itiraz üzerine duran icra takibinin devamını sağlamak için alacaklının açacağı itirazın iptali davasının, dava dilekçesinin asıla tebliğ edilmesi gerektiğine dair hüküm kurulmuştur.

Karar metninin tamamına aşağıda yer alan link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221126-7.pdf

REŞİT OLMAYAN KÜÇÜKLER ADINA ARAÇ TESCİLİ

18.07.1997 tarihli ve 23053 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin “Reşit Olmayan Küçükler Adına Araç Tescili” madde başlıklı 74. maddesi uyarınca; zihinsel engelliler ile reşit olmayan küçüklerin sahibi bulundukları aracın, tescil kuruluşlarında adlarına tescillerinin yapılabilmesi için, ileride doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair, kanuni mümessillerince noterde tanzim ve tasdik edilmiş taahhütnameyi tescil anında vermeleri zorunludur.

31.01.2018 tarihli ve 30318 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Araçların Satış, Devir Ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliği’nin “Araçların tescil işlemleri” madde başlıklı 10. maddesinin 10. fıkrası ise ergin olmayan küçüklere ait araçların tescili için kanuni temsilcileri tarafından araç nedeniyle doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair noterde düzenlenmiş taahhütnamenin tescil anında verilmesi zorunludur” hükmünü içermektedir.

İlgili düzenlemeler uyarınca adına araç alınacak veya araç tescili yapılacak reşit olmayan küçüklerin araç tescili anında kanuni temsilcileri tarafından noterde düzenlenmiş taahhütname vermeleri gerekmektedir.

İlgili düzenlemelere aşağıda yer alan linkler üzerinden erişebilirsiniz.

Karayolları Trafik Yönetmeliği;  https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=8182&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

Araçların Satış, Devir Ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik; https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24356&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5