REŞİT OLMAYAN KÜÇÜKLER ADINA ARAÇ TESCİLİ

18.07.1997 tarihli ve 23053 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin “Reşit Olmayan Küçükler Adına Araç Tescili” madde başlıklı 74. maddesi uyarınca; zihinsel engelliler ile reşit olmayan küçüklerin sahibi bulundukları aracın, tescil kuruluşlarında adlarına tescillerinin yapılabilmesi için, ileride doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair, kanuni mümessillerince noterde tanzim ve tasdik edilmiş taahhütnameyi tescil anında vermeleri zorunludur.

31.01.2018 tarihli ve 30318 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Araçların Satış, Devir Ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliği’nin “Araçların tescil işlemleri” madde başlıklı 10. maddesinin 10. fıkrası ise ergin olmayan küçüklere ait araçların tescili için kanuni temsilcileri tarafından araç nedeniyle doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair noterde düzenlenmiş taahhütnamenin tescil anında verilmesi zorunludur” hükmünü içermektedir.

İlgili düzenlemeler uyarınca adına araç alınacak veya araç tescili yapılacak reşit olmayan küçüklerin araç tescili anında kanuni temsilcileri tarafından noterde düzenlenmiş taahhütname vermeleri gerekmektedir.

İlgili düzenlemelere aşağıda yer alan linkler üzerinden erişebilirsiniz.

Karayolları Trafik Yönetmeliği;  https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=8182&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

Araçların Satış, Devir Ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik; https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24356&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5